Cairo Residence

With a remote 110-acre site located in the mountains of Appalachia, our clients sought to make the most of the site’s views, its surrounding landscape, and the area’s rural character. The clients requested a home with low maintenance exterior materials, stand alone capacity requirements, and high-energy efficiency.

The NWD design utilizes elements from the area’s heritage in creating a sense of place that is particular to the residence without being a literal translation of the historic fabric. Items such as the 2-over-2 windows, natural stone, flitch beams, and a natural-finish metal roof are all borrowed from the neighboring historic building pallet. Though the house is large, the massing has been broken down in a way that reduces its scale on the landscape thus making it more analogous to the way a historic farm sits in a hayfield with its various out-buildings.

The interior is constructed with Douglas Fir beaming, steel ties and brackets, and strict attention to views to the exterior. Radiant floor heating, dual geothermal units, and multi-zone control over heating and cooling are used to achieve efficient energy use. The building features generous windows, an elevated private garden, 6” natural stone exterior, a standing seam metal roof, a conservatory, and extensive Ipe hardwood decks.

projects

cmc_2
© new world design ltd 2016
cmc_3
cmc_4
cmc_5
cmc_1
cmc_6
cmc_7
cmc1_nav
cmc2_nav
cmc3_nav
cmc4_nav
cmc5_nav
cmc6_nav
cmc7_nav
cairo_8images
cairo8_nav
the sky-line club renovation